top of page

Coana Chirița în provinție 

Coana Chirița este personajul principal și eponim al unei serii de comedii scrise de Vasile Alecsandri: Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă (1850); Chirița în provinție (1852); Chirița în voiagiu (1865); Chirița în balon (1875). În aceste piese, coana Chirița este soția lui Grigori Bârzoi și mamă a trei copii: Aristița, Calipsița și Guliță. 

Acțiunea comediilor se concentrează în jurul protagonistei, o moșiereasă din provincie, incultă și infatuată, care dorește să pară o aristocrată educată, cu preocupări mondene și vorbitoare de limba franceză.

Primul interpret al Chiriței a fost Matei Millo, în travesti, la 5 august 1850, în Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, continuând în 8 aprilie 1852 cu Chirița în provinție. Tradiția interpretării în travesti a fost continuată de actorii Miluță Gheorghiu de la 1 septembrie 1930, Petru Ciubotaru (1990) și Teodor Corban (1997). O interpretare memorabila a Chiriței este și cea a regretatei Tamara Buciuceanu, în montarea de la Iași a lui Alexandru Dabija (1985).  

Un spectacol cu Cristi Martin, Adrian Păduraru, Iulian Ilinca, Maria Grosu, Vlad Gălățianu, Pavel Bârsan, Diana Bagdasar și Radu Pavel.

Acompaniament pian live – Răzvan Apetrei.

 

Regia/scenografia: Daniel Bucur

Costumele: Cristi Martin

Muzica originală: Răzvan Apetrei

Coregrafia : Elena Duicu

Pentru detalii suplimentare in legatura cu evenimentul de mai sus va rugam sa contactati firma organizatoare:  Teatrul "George Ciprian",  CIF 7861962, BUZAU

Pr Bilet: 

Acces general - 80 Lei

28 Octombrie 2023, ora 19:00

Chirita in provintie.jpeg
bottom of page