top of page

Mar 05, 2020

TRAVIATA

Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski"

ora 19:00

 

Cu ocazia lunii femeilor, publicul ploiestean este asteptat  joi, 5 martie, ora 19:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, la primul mare spectacol de operă cu orchestră live jucat la Ploiesti. Un eveniment grandios ce reunește pe scenă peste 100 de artiști, vedete ale artei lirice, cor, balerini și instrumentiști.

 

Traviata este un spectacol de operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

 

Spectacolul de la Ploiesti se bucură de o distribuție de mare calibru avându-i în rolurile principale pe unii din cei mai importanți artiști lirici ai momentului:

 

Renata Vari /  Ana Maria Donose (soprana) în rolul Violettei Valery

Doru Iftene (tenor) în rolul lui Alfredo Germont și

Iordache Basalic / Adrian Marcan (bariton) în rolul lui Giorgio Germont. 

 

Alături de ei vor interpreta soliștii, orchestra și baletul teatrului Oleg Danovski sub conducerea maestrului Gheorghe Stanciu.

 

 

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

 

Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”. 

Biletele se găsesc la Casa de Cultura a Sindicatelor Ploiesti sau Online pe www.AmBilet.ro

Informatii: 0727 114 114

Please reload

Presale - 100 LEI (pana la data de 14 februarie)
Pret normal - 120 LEI
bottom of page